İnsanoğlu, ipliği annelerinin kollarında bir sağ, bir sol yaparak öğrendi. Bu eğlenceli öğrenme şeklinde bile Anne üretiminin gürültüsü vardı ki, babalar girdi devreye. Şunu kabul etmek lazım ki, Babalar tarafından tasarlanan makineler artık daha çok ses çıkarıyor... Daha dedikodusuz belki ama daha duygusuz.
 
Sağlar sollar bir araya toplanınca ipliğin yumak hali oluştu. Bu hali sevilince bir daha vazgeçilmedi. Yine bir grup insan ipliğin yumak halini meydana getirmek için topuzlar yaptılar sardılar, sardılar.. Makine teknolojisi ne kadar gelişirse gelişsin annelerimizin yerini asla tutamadı.
 
Bir anne yumağı elinden düşürdü, kedisi koştu yumağın peşine tam tuttum derken yine kaçırdı... Birdaha... Birdahaa derken bu onlar için müthiş bir oyun oldu. Oynadılar... Oynadılar... 
 
 


Annelerimiz hayal güçlerini zorladı ve örgü pozisyonu alarak, hala o çok sevdikleri tılsımlı şey, ipliğin çiçek halini geliştirdiler. Annelerimizin belki eşlerimizde öğrenir, bize yardım ederler düşüncesiyle ürettikleri ipliğin çiçek hali babalar tarafından bir türlü öğrenilemedi.
 
Eminim birçok insanoğlu için bu dönüm noktası olmuştu. Annelerden kopya edilen bu garip şey, çiçek halini geliştirme adı altında yine makinelere taşındı ve duyguyu kaybetti.
 
Daha farklı şeyleri de meydana getireceklerini düşünerek hayal güçlerini zorladılar.
  
 
 

Ve Annelerinden öğrenen çocuklar çılgın projeler geliştirmeye başladılar, 
 
Önce ipliği susturmak istedikleri arkadaşlarının ağızlarına sardılar, Gerçekten işe yarıyordu... Kimi bir arkadaşının ellerini bağlayarak etkisiz hale getirdi.. Kimi ipi bağladı üzerinden atladı. Adını ip atlama koydular. çok doğallardı. Annelerimizin çocukları yeni yeni şeyler öğrendi. 
 
Yine aynı yöntemle sevdikleri birçok şeyi koruma altına almak istediler ve adeta bir kalkan vaziyeti aldı iplik. O çok sevdikleri şeyleri hem korudular hemde renklendirdiler. kullanmaya kıyamadılar ve fotoğraflayarak ileri nesillere göstermeye çalıştılar.
 
 
 

 
Bazı çılgınlar daha da geliştirdi kendini... İpliğin Topcuk, Kuşcuk, Güvercin cik halini meydana getirdiler. Bu küçük şeycikler sehpalar üzerine durmayınca yine iplikle bir yerlere bağlayıp sallandırma gereği duydu insanoğlu ve bizce buda yakışmıştı. 

Bunu gören Anneler kapı süsleri diye birşey icad etti. sinekler böcekler gelmesin diye kullanıldı uzun bir zaman. İplere boncuk takarak daha da geliştirildi bu müthiş şey. Babalar bir nebze daha geliştirdi ve ineklerdeki çan sesini bu kapı önündeki iplere bağladılar, ses çıkardı ve alarm sistemi olarak kullanıldı, hırsızlar gelemedi bir daha. 
 
Anneler, bu müthiş şeyi pencerelerde de kullanmak istediler ki, yine makineler girdi araya... Perde diye birşey çıktı ve annelerin projesi son buldu. Belki de güzel olurdu kim bilir...
 
  
 

Farklı farklı çılgınlar geldi ve ipliğin karmaşık halini meydana getirdiler. Zaten bu yeni jenerasyonun karmaşık olduğu her hallerinden belliydi, Saçlarını bile karmaşık tarıyorlardı.
 
Anneler bu sıpaları büyüsünler, makine mühendisi olsunlar, iplerden güzel şeyler meydana getirsinler diye hayal kurdu ama bir türlü büyüyemedi bu grup.  
 
Kim bilir, belki de iplik aslında böyle karmaşık olmalıydı?
 
 
 

İnsanoğlu iyice abarttı ve,

- Dişlerde iplik kullanan bir grup oluştu,
- Yanaklardaki kıl tüy işlerinde kullanıldı iplik,
- Kutularda kurdale yapıldı, hediye paketleri oldu bir kısmı. Hala bağlamanın en tercih edilen yöntemi iplik.
- çocuklar kesmek istedikleri kağıtları katlayıp tam hizasından kesebildi iplik sayesinde,
- babalar da boyayacakları yerin hizasını önce iplikle gerdirerek aldılar.
- Kimileri balık tutmakta silah gibi kullandı.
- Müzik camiasında bile kullanıldı, vurdukça ses çıkardı ipliğin bir başka cinsi.
- Gitar telleri yerine kullananı bile gördü bu camia,
- Futbolcular hala krampon ayakkabılarını onla bağlıyor.
- Mahkumların zaman harcaması için bile bir meteryaldi iplik, çok güzel çakmaklıklar, araba süsleri oldu iplikten.
- Yırtık çoraplardaki deliği kapattı kimileri iplikle,
- Kimileri hala atkı örüyor üşümemek için kullanıyor.
- Çeyiz serme diye birşey var ya hani, heyecanlı gelinler ve anneler iyi bilir, her santimi iplikle yapılıyor işte.
- Eğildiğinde cırt sesi duydu mu insanoğlu hemen iplik geldi aklına.
 
(Bu yazı hiçbir şekilde alıntı değildir ve paylaşılamaz.
Tüm hakkı iplikmalzeme.com'a aittir.01-01-2015)